Новини

Одесити розробили унікальну реставраційну штукатурку

Унікальну штукатурку розробили хіміки-технологи одеського підприємства «Камбіо-інвест», яка відома нашим читачам по єдиному в Україні музею бетону.

Презентація її пройшла вчора.

Мова йде про спеціальні будівельні суміші для реставраційних робіт, так званих вапняних штукатурках, які були розроблені в співавторстві з ученими Одеської державної академії будівництва та архітектури.

На підприємстві стверджують, що одеська штукатурка не поступається за якістю продукції провідних німецьких компаній і при цьому в три рази дешевше. Керівництво «Камбіо-інвест» сподівається, що інноваційна розробка допоможе місту при реставрації пам’яток архітектури в центрі міста.

«Вже стало традицією розпочинати рік з нового продукту. І в цей раз – це сухі будівельні суміші для реставраційних робіт, – розповів «Думській» генеральний директор підприємства Юрій Борисов. – Це аналог відомих європейських брендів, але набагато дешевше. Протягом трьох місяців ми сертифікуємо і презентуємо повну лінійку всіх супутніх товарів, починаючи від ґрунтовок, гідрофобів і додаткових полімерних матеріалів для захисту та реставрації фасадів ».

«Будівельний» віце-мер Одеси Петро Рябоконь не виключає, що після сертифікації одеську штукатурку почнуть застосовувати при реставрації і ремонту історичних фасадів в місті.

«Ми нещодавно прийняли програму по реставрації 200 одеських фасадів, – говорить чиновник. – Це колосальний обсяг робіт. Тому відкриття такого виробництва є дуже своєчасним. Те, що я сьогодні побачив, не поступається за своєю якістю, термінами і технологічністю тому, що я бачив у Європі. Але найважливіше, що одеський продукт значно дешевше німецьких аналогів ».

Володимир Суханов – науковий керівник НВЦ «Екобуд», компанії, яка проводила роботи по відновленню одеської Кірхи і реставрації Потьомкінських сходів, – впевнений, що одеський склад з успіхом замінить німецький, виробники якого зараз є монополістами на ринку фасадних систем.

«Одна з головних проблем, з якими ми стикаємося при реставрації, пов’язана з матеріалами, з яких будувалася Одеса, – розповів Суханов. – Вапняк-черепашник дуже специфічний матеріал, і штукатурні покриття повинні мати спеціальні властивості. До сьогоднішнього дня постачальниками таких сумішей були в основному німецькі компанії ».

Презентація нового продукту збіглася з початком навчального процесу на кафедрах, які були Одеською державною академією архітектури на базі підприємства.

«Півтора роки тому ми відкрили кафедру на виробництві« Камбіо », і вона стала прикладом для інших 18, відкритих на інших виробництвах, – розповів нашому кореспонденту ректор ОДАБА Анатолій Ковров. – Керівництво підприємства зацікавлене в продуктивній спільній роботі. Теоретичні знання ніколи не зрівняються з практичними навичками, які тут отримують наші студенти. А кілька співробітників «Камбіо» вступили до нас в аспірантуру і захищатимуть кандидатські по своїм розробкам».

За словами Ігоря Рєзніка, заступника голови наглядової ради будівельної академії, одним з результатів спільної діяльності і стала розробка унікальної вапняної штукатурки.

«Сьогодні ми презентували цю лінійку інноваційних продуктів віце-меру і начальнику управління капітального будівництва, – розповів Ігор Рєзнік. – Головна наша мета – це консолідація сил, здатних вирішувати завдання, що стоять перед сучасною будівельною індустрією: міської адміністрації, навчального закладу, який готує фахівців і підприємства, на якому це реально відбувається ».