Корисно

Порівняльна характеристика бетонних покриттів: ШКМ, залізобетон та асфальтобетон

Порівняльна характеристика бетонних покриттів наведена нижче у табличках

Фактори використання

ШКМ (штучне каміння мощення)

Залізобетон

Асфальтобетон

Строк служби

Дорога, площа або будь-який інший об’єкт будівництва, при хорошій якості основи та покриття, може служити понад 30 років.

Дорога, площа або будь-який інший об’єкт будівництва, при хорошій якості основи та покриття, може служити понад 30 років.

Термін служби асфальтобетонних покриттів залежить від конструкції дорожнього одягу, бо з'являються тріщини через теплофізичну несумісність матеріалів покриття та основи.

Можливі навантаження на поверхню

Можливе будь-яке навантаження на поверхню, критична точка навантаження залежить від товщини ШКМ.

Можливі навантаження та перевантаження завдяки твердості матеріалу.

У разі перенавантаження, відповідно до проєктної документації, можливо: лущення, викроювання, нерівності, тріщини, відколи, вибоїни, ями, слизькість тощо.

Ремонт

Після ремонту покриття можуть використовуватися ті самі блоки (де робили ремонт), що знижує вартість робіт і не порушує зовнішнього вигляду дорожнього покриття.

При пошкодженні ділянки можна замінювати лише цю частину території, застосовуючи спецтехніку.

Щорічно становить до 2-3% загальної площі покриття. Коли серйозні пошкодження та дефекти досягають 12-15% - прийнято ремонтувати усі 100% цієї площі.

Фізико-хімічні фактори

ШКМ (штучне каміння мощення)

Залізобетон

Асфальтобетон

Цикли замерзання

Демонструє хорошу стійкість до циклів замерзання/відтавання.

Вода не поглинається жорсткою поверхнею. Вона вбирається в температурні шви та невеликі тріщини в яких замерзання призводить до посиленого розколювання та зміщення.

Внаслідок сильних морозів виникають тріщини.

Вплив солей

Мінімальний

Якість залізобетону погіршується через постійний вплив солей. Це слід враховувати там, де часто прибирається сніг, а також в прибережних районах, де сіль міститься у повітрі та у воді.

Відбувається вицвітання верхнього шару асфальтного покриття.

Хімічні впливи

ШКМ
демонструє хорошу стійкість під впливом хімічних речовин чи нафтопродуктів.

Тільки з додатковим покриттям залізобетон протистоїть багатьом матеріалам, що містять бензин (без цього залізобетон може покриватися плямами).

Без додаткового покриття та під впливом деяких хімічних продуктів або нафтопродуктів, з'являються плями, які не змиваються.

Естетичний фактор

ШКМ (штучне каміння мощення)

Залізобетон

Асфальтобетон

Зовнішній вигляд та дизайн

Покриття виглядає сучасно завдяки різноманітній кольоровій гамі. Злегка закруглені краї каміння створюють єдину живу картину, яка урізноманітнює великі за розмірами площі, а також визначає їхню структуру.

Зовнішній вигляд можна зробити привабливим (але це буде довгий та важкий процес), але успіх залежить від рівня кваліфікації майстра. Головний мінус - необхідно поєднати всі температурні шви (які важко сховати у довільному візерунку), бо вони можуть значно погіршити правильність візерунка.

Асфальтобетон – масивний і не самий естетичний виріб. Через короткий проміжок часу на ньому з'являються тріщини. У разі фарбування - колір вигорає.

Естетичні результати зношування та ремонту

Навіть специфічні види плиток, завдяки модульній конструкції, легко ремонтуються, є відносно простими та недорогими. Можуть спостерігатись зміни кольору, але це допускається і не є критичним.

Сонце поступово знебарвлює поверхню у теплому кліматі. Зміщення ґрунту може розколоти поверхню або викликати зсуви на температурних швах.

Щорічно становить до 2-3% загальної площі покриття.
Коли серйозні пошкодження та дефекти досягають 12-15% - прийнято ремонтувати усі 100% цієї площі.

Сподіваємося, що ця порівняльна характеристика бетонних покриттів (залізобетон & асфальтобетон & промислова плитка) була Вам корисною! Читайте також «ФЕМ – дорожне покриття для сильно навантажених територій».