Корисно

Що таке система FreeBlock?

Пропонуємо більш детально познайомитися з ТМ «KambiBlock», а точніше з її системою FreeBlock (підпірні стіни від нашої торгової марки).

Система «FreeBlock» – це конструкція, що захищає (висота зведення стіни до 4 м). Перевага цих блоків у тому, що вони мають двостороннє облицювання, тому можуть використовуватися як підпірні стіни (ними оформляють верхню видиму частину), так і огородження. Ці блоки дають можливість ділити ділянку на зони – функціональні та естетичні. На території із ухилом чи складним рельєфом вони дозволяють провести терасування. Ми пропонуємо чотири різні варіанти лицьової поверхні блоків, які можуть бути пофарбовані в запропоновані типові кольори, а також можливий підбір індивідуальних колірних рішень.

КМД «Камбіо» – виробник підпірних стін та відповідно має в асортименті блоки для підпірних стін вищої якості. З нашими пропозиціями можете ознайомитися у розділі «Підпірні стінки».

Інструкція з монтажу системи FreeBlock

Дана стаття призначена для полегшення розуміння як правильно встановлювати та будувати підпірні стіни з ситеми «FreeBlock». Рекомендації, представлені в статті, є навчальним матеріалом для підрядних організацій. Завдяки ним Ви зможете, без проблем та помилок, звести підпірні стіни, вкористовуючи наші блоки для підпірних стін системи FreeBlock.

1. Послідовність зведення конструкції «FreeBlock»
  • До початку монтажу конструкції необхідно зробити: розмітку її розташування із врахуванням усіх вигинів та ухилів, підрахувати скільки знадобиться рядів каменів, спланувати благоустрій території.
  • До початку земляних робіт з потрібної ділянки прибирається родючий шар ґрунту (25-30 см). Його потрібно перемістити на окремий майданчик і зберігати, оскільки він знадобиться при подальшому облаштуванні території.
  • Спосіб підготовки майданчика обирається виходячи з умов рельєфу: якщо поверхня рівна або перепад рівнів ґрунту не значний – насип створюється штучним шляхом, якщо ж крутий схил ускладнює монтажні роботи – виконується виїмка ґрунту з подальшою зворотною засипкою в процесі зведення стінки.
  • Прокладання основи починається з виїмки ґрунту під траншею (її ширина та глибина визначається відповідно до товщини основи, а отже це індивідуально для кожного проєкту).
  • Залежно від висоти стінки обирається тип основи: вона буває з трамбованого щебню чи бетонного фундаменту. Вибір основи залежить від декількох факторів:
    • – висота підпірної стіни;
    • – несуча здатність ґрунту;
    • – дизайн проєкту і т.п.
  • Для забезпечення належної несучої здатності зона, яка укріплюється, і ґрунт під вирівнюючу подушку фундаменту повинні бути досліджені інженером.
Якщо стіна висотою до 1 м – достатньо розмістити її на основі з трамбованого щебню товщиною мінімум 200 мм. Якщо стіна висотою від 1 м до 2,0 м – на шар трамбованого щебню прокладається монолітний стрічковий фундамент, товщиною мінімум 200 мм.
  • Опалубка під фундамент може бути як металева, так і дерев’яна. Верхня частина щитів опалубки встановлюється за допомогою лазерного рівня та нівеліра і повинна відповідати відміткам верхьої частини фундаменту по проєкту. Для забезпечення повного контакту фундаменту з блоками важливо загладити його поверхню після бетонування (необхідна рівність поверхні повинна складати +/- 5 мм).
  • Перший ряд блоків встановлюється відповідно до визначеного рівня. Блоки монтуються за допомогою екскаватора чи навантажувача.
  • Кладка блоків ведеться в розбіг зі зміщенням в пів блока. Блоки повинні встановлюватися послідовними рядами. Інтервал, рівень та вирівнювання елементів перевіряються безпосередньо після закінчення установки кожного ряду. На кожній стадії монтажу необхідно забезпечувати закріплення фасадних елементів відповідно до їхньої конструкції. Блоки другого та наступних рядів монтуються аналогічно першому із врахуванням пазового з’єднання. Напівкруглий паз нижньої частини блоку повинен впритул прилягати до шароподібних шпонок розташованих у верхній частині блоку нижнього ряду.
  • Після завершення будівництва всієї стіни, на поверхню каміння «Freeblock СД» укладається родючий шар ґрунту, знятий при підготовці до робіт, або укладається останній ряд у вигляді кришки «Freeblock СМК», далі виконується зворотна засипка траншеї з ущільненням. Процес ущільнення виконують поки весь шар ґрунту засипки не досягне потрібного коефіцієнта ущільнення (він повинен бути не менше, ніж 0,95).
  • Монтаж бетонних та залізобетонних блоків ведуться відповідно до вимог СНиП 3.03.01.
2. Типові конструктивні рішення

ПІДПІРНА СТІНА З ВЕРХНІМ БЛОКОМ «СД» ДЛЯ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ

СТІНА З ВЕРХНІМ БЛОКОМ КРИШКОЮ «СМК»

СТІНА З ПОСИЛЕННЯМ ІЗ З/Б СЕРДЕЧНИКІВ

ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМИ FREEBLOCK СПІЛЬНО З СИСТЕМОЮ MAXIBLOCK

Сподіваємося, що ця інформація про підпірні стіни була Вам корисною! Читайте також статті про інші підпірні стіни нашого виробництва: «Що таке система MaxiBlock?» та «Що таке система SmallBlock?».