Корисно

Що таке система SmallBlock?

Пропонуємо більш детально познайомитися з ТМ «KambiBlock», а точніше з її системою SmallBlock (підпірні стіни від нашої торгової марки).

Система «SmallBlock» – це комбінована армоґрунтова конструкція (підпірна стіна), яка складається з георешітки «Fortrac», що пошарово армує масив ґрунту зворотного засипання, а також облицювальних бетонних блоків «SmallBlock SB-1». Застосування геосинтетичних матеріалів забезпечує високу несучу здатність споруди під статичним та динамічним навантаженням. Сполучні стрижні з композитної арматури дозволяють легко вирівняти окремі блоки відносно один одного, а також досягти надійного механічного з’єднання між елементами армоґрунтової конструкції. Конструкція блоків дозволяє створювати різні радіуси та вигини.

КМД «Камбіо» – виробник підпірних стін та відповідно має в асортименті блоки для підпірних стін вищої якості. З нашими пропозиціями можете ознайомитися у розділі «Підпірні стінки».

Інструкція з монтажу системи SmallBlock

Дана стаття призначена для полегшення розуміння як правильно встановлювати та будувати підпірні стіни з системи «SmallBlock». Рекомендації, представлені в статті, є навчальним матеріалом для підрядних організацій. Завдяки ним Ви зможете, без проблем та помилок, звести підпірні стіни, вкористовуючи наші блоки для підпірних стін системи SmallBlock.

1. Монтаж армоґрунтових конструкцій
1.1. Основа армоґрунтових конструкцій

1.1.1. Будівництво споруди починається з підготовки основи:

– зняття рослинного шару ґрунту;

– відсипання вирівнюючого підстилаючого шару насипу;

– профілювання і планування нерівностей поверхні.

1.1.2. Вирівнюючий шар підготовки повинен представляти собою гранульований матеріал. Допускається використання піску по ГОСТ 8736 з коефіцієнтом фільтрації не менше 2 м/добу.

1.1.3. Вирівнюючий шар підготовки не повинен негативно впливати на вертикальну водопроникність ґрунту природного залягання. У межах слабкого ґрунту основи та вирівнюючого шару підготовки укладається нетканий голкопробивний геотекстиль щільністю не менше 200 г/м2 для запобігання кольматації.

1.1.4. Перед укладкою нетканих геотекстильних матеріалів вирівнюючий дренуючий шар підготовки, на поверхні ґрунтової основи, повинен бути належним чином вирівняний та ущільнений.

1.1.5. Якщо функцію основи виконує природний ґрунт – перед початком відсипання вирівнюючого шару підготовки необхідно зробити декілька проходів катку по основі. Мінімальна товщина вирівнюючого шару підготовки повинна забезпечувати проїзд та роботу будівельних машин.

1.1.6. Інженерна підготовка основи (додаткове ущільнення, заміна ґрунту, укладка розділяючих шарів геотекстилю і т.д.), складена слабкими ґрунтами, виконується відповідно до вимог проєктної документації.

1.2. Стрічковий фундамент підпірної стіни з блоків лицювання SmallBlock

1.2.1. Після визначення проєктного розташування і параметрів армоґрунтового насипу в підготовленій основі викопується основна траншея під стрічковий фундамент та дренажну систему загальною шириною не менше 610 мм.

1.2.2. В якості матеріалу, для підготовки під фундамент підпірної стінки, рекомендується використовувати незв’язний ґрунт з фракцією частинок від 5 до 20 мм. Товщина вирівнюючої основи (підготовки) повинна бути не менше 300 мм.

Можливі варіанти використання ґрунтів для вирівнюючого шару (підготовки):

– щебінь по ГОСТ 8267 фракція від 10 до 20 мм – в зонах з високою вологістю;

– пісок по ГОСТ 8736 – в зонах з низьким рівнем вологості;

– неармований конструкційний бетон підготовки класу В10.

1.2.3. Стрічковий бетонний фундамент (варіант) з вмістом цементу по ГОСТ 26633, міцністю при стисканні не менше 150 кг/см, відливається на рівній горизонтальній основі під блоки лицювання SmallBlock. Перед установкою блоків укладений бетон фундаменту необхідно витримувати до досягнення не менше ніж 75% проєктної міцності.

1.2.4. На ділянці стрічкового бетонного фундаменту виривається траншея. Мінімальна глибина закладення фундаменту в ґрунт, для району будівництва, визначається відповідно до СП 22.13330.2011 п. 5.5.7.

У випадку зведення споруди на слабких ґрунтах чи на косогірний ділянках – глибина закладення фундаменту визначається проєктною організацією.

1.2.5. Гідроізоляція стрічкового фундаменту і лицьової поверхні лицювальних блоків, що знаходяться нижче рівня поверхні ґрунту, виконується обмазкою бітумною мастикою. При наявності відповідних вимог проєктної документації допускається виконання додаткової обклеювальної гідроізоляції.

1.3 Монтаж блоків лицювання SmallBock

1.3.1. Зовнішній вигляд армоґрунтової конструкції SmallBlock в основному залежить від того, як: встановлені готові блоки лицювання для підпірних стін SmallBlock, якості відсипання і формування армоґрунтового насипу, його відповідності всім вимогам.

1.3.2. Після стандартної процедури підготовки основи (ліквідація рослинності та коренів, вирівнювання ґрунту) особлива увага приділяється установці першого ряду блоків лицювання SmallBlock – він є надзвичайно важливим для стійкості та естетичності наступних рівнів. Перший ряд блоків лицювання SmallBlock встановлюється на фундамент товщиною не менше 300 мм, виконаний з щебню фракцією 20-40 мм чи бетону класу В 10 і більше.

1.3.3. Після установки першого ряду блоків лицювання SmallBlock – в отвори вставляються штифти зі скловолокна (по два на кожен блок), які дозволяють точно позиціонувати їх встановленими вище рядами. Під час опускання верхнього блоку необхідно стежити, щоб штифти двох нижніх блоків увійшли в овальні отвори блоку, що монтується (наскрізний овальний отвір буде візуальним орієнтиром).

1.3.4. Фіксація блоків лицювання SmallBlock першого ряду забезпечується відсипанням та трамбуванням застінного дренажу. У подальшому цей ряд блоків буде маркером, відносно якого монтуються та закріплюються всі інші блоки в проєктному положенні.

1.3.5. Усі порожнини блоків і пустоти навколо (одночасно з кріпленням блоків першого ряду), крім отворів під установку з’єднувальних штифтів, заповнюються гранульованим дренажним матеріалом фракцією 5-20 мм з ущільненням вручну.

1.3.6. Далі здійснюється заповнення всіх пустот блоків лицювання SmallBlock та оформлення дренажної зони дрібним щебнем. У подальшому здійснюється укладка зворотної засипки. Поверху проєктного ряду блоків та ущільнених ґрунтів (після ущільнення ґрунту дренажної зони і зворотної засипки) укладаються армуючі геоґратки, відповідно до проєктного місцерозташування.

Перед влаштуванням чергового ряду блоків необхідно видалити весь зайвий щебінь з поверхні нижче розташованого ряду, забезпечивши рівну поверхню для блоків наступного ряду. Це вкрай важливо для того, щоб підпірні стіни (підпірна стіна) були стійкими та надійними.

1.3.7. Геоґратки фіксуються на з’єднувальних стрижнях (штифтах) блоків лицювання SmallBlock за допомогою яких монтується та вирівнюється наступний ряд блоків.

Блоки лицювання SmallBlock монтуються із зсувом в пів блоку відносно блоків сусідніх нижніх рівнів – торці блоків, що монтуються, повинні бути посередині блоків нижнього рівня. Потім блоки для підпірних стін насуваються в сторону лицьової грані до упору (до повного контакту зі штифтами). Якщо необхідно – вирівнювання блоків одного ряду виконується по задній грані блоку.

1.3.8. Можлива укладка дренажних труб, якщо в цьому є необхідність, в просторі за блоками лицювання SmallBlock нижніх рядів, таким чином забезпечується випуск в зливову каналізацію або на поверхню землі.

1.3.9. Установлений ряд блоків лицювання SmallBlock, в поздовжньому напрямку, вирівнюється завдяки використанню довгого рівня (100 см або 150 см), а в поперечному – з використанням рівня довжиною 60-80 см . Якщо використовується нівелір чи теодоліт – перевіряється і позначається кожен 4-ий і 5-ий блоки. Різниця в рівні двох прилеглих блоків повинна складати не більше 3 мм. Мінімальна різниця у висоті блоків в ряді може досягатися рихтуванням – постукуванням по блокам гумовим молотом (для компенсації різниці в рівнях можна виконати влаштування вирівнюючого шару або шліфування блоків, вирівнюючий шар рекомендується виконувати з сухої цементно-піщаної суміші марки М300).

1.4 Нахил підпірної стіни з блоків лицювання SmallBlock

1.4.1. Нахил лицьової грані стіни будівельної конструкції залежить від положення блоків лицювання SmallBlock верхнього рівня відносно блоків нижнього рівня. Проєктний нахил стіни фіксується з’єднувальними штифтами, які встановлюються в отвори на відповідній лінії торцевої поверхні блоку нижнього рівня та крнтактують з фасонними порожнинами блоків верхнього рівня.

Підпірні стіни системи SmallBlock мають три варіанти нахилу: максимальний (~8 град), середній (~4,5 град) та близький до вертикалі (~1 град). При зведенні стін з максимальним нахилом – піни розташовуються в задньому ряді отворів, при середньому – почергово в задньому і передньому рядах, при близькому до вертикалі – в передньому ряді. У процесі зведення підпірної стінки з блоків лицювання SmallBlock необхідно дотримуватись даних, наведених в таблиці 1 даного стандарту.

Найменування показниківВеличина граничних відхилень
відхилення проєктного нахилу лицьової грані у вертикальній площині стіни на 1 м висоти+/- 10 мм
відхилення від проєктного нахилу лицьової грані у вертикальній площині стіни на всю висоту+/- 40 мм
відхилення від величини зсування (площадки уступу) в рядах блоків+/- 5 мм
відхилення від горизонталі по поверхні ряду блоків по довжині 20 м+/- 40 мм
відхилення кута нахилу лицьової грані стінки від проєктного положеннявід -1 до +2 мм проєктного кута
Таблиця 1

1.4.2. Нахил підпірної стіни (середній чи максимальний) може застосовуватися для монтажу будь-якої армоґрунтової конструкції.

Важливо! 

Даним технічним рішенням передбачена технологія монтажу підпірної стіни з 0-вим градусом нахилу. Далі дивимось візуалізації.

1.5. Відсипання та ущільнення ґрунту насипу

1.5.1. В якості зворотної засипки використовується незв’язний ґрунт відповідно до вимог проєкту. Укладку, розподіл, нівелювання та ущільнення ґрунту засипки слід проводити з розташуванням будівельної техніки паралельно поздовжньої осі блоків лицювання SmallBlock. Під час проведення вищенаведених операцій необхідно бути обережними, щоб геоґратки та блоки для підпірних стін SmallBlock не пошкодилися чи не встановилися з порушенням проєктних допусків. Відсипка ґрунту повинна бути організована так, щоб будь-які транспортні засоби не переміщувалися по поверхні відкритих геоґраток.

1.5.2. Ущільнення зворотної засипки виконується з обов’язковим забезпеченням оптимальної вологості ґрунту, що відсипається, з врахуванням його характеристик та ущільнюваної техніки, що застосовується. Для підтримання оптимального рівня вологості використовується технічна вода по ГОСТ 23732.

1.5.3. Спланований ґрунт зворотної засипки ущільнюється катками. Допускаються до використання для ущільнення ґрунту насипу катки з вібрацією на відстані не ближче 3 м від задньої площини блоків лицювання SmallBlock. Відстань в 3 метри, що залишилась, повинна трамбуватися ручними вібротрамбовками.

1.5.4. Кожен шар зворотної засипки ущільнюється до досягнення відносної щільності, що складає не менше 95% природної щільності використаного ґрунту, за виключенням останніх 30 см формуючих шарів, які повинні мати щільність не менше 98% природної щільності.

1.5.5. Укладка, формування та ущільнення ґрунтового насипу для забезпечення належної щільності ґрунту конструкції виконується шарами, товщина яких залежить від типу трамбуючого механізму, в тому числі в місцях розкладання армуючих геоґраток.

1.6. Армування ґрунту насипу

1.6.1. Тип та розривні характеристики геоґратки, а також довжина, відмітки та розташування армуючих шарів визначаються проєктною документацією. Розрахунки міцності та визначення параметрів армування підпірних стін системи SmallBlock рекомендується виконувати із застосуванням програмних комплексів.

1.6.2. Всі шари геоґратки укладаються відповідно до проєктного рівня. Товщина проєктного шару ґрунту між полотнами підтверджується розрахунком і повинна бути кратною висоті блоків, але не більше трьох блоків лицювання SmallBlock чи 600 мм. Полотна проєктної довжини укладаються робочим напрямком перпендикулярно осі підпірної стіни на заздалегідь ущільнену горизонтальну поверхню зворотної засипки, з фіксацією на верхній частині блоків штифтами. Потім монтується наступний ряд бетонних блоків.

1.6.3. Перекриття полотн по ширині повинно складати не менше 20 см. Напрямок перекриття визначають з урахуванням напрямку і розрівнювання зворотної засипки для виключення задирання геоґратки. З’єднання полотн по довжині не допускається. При зведені підпірних стін в кутах і кривих в місцях перетину геоґратки слід забезпечити мінімальний шар ґрунту між шарами – 5 см.

1.6.4. Для виключення утворення складок і хвиль – виконати вирівнювання полотна та легкий натяг. Щоб уникнути зміщення осі підпірної стіни – не допускається прикладати надмірне зусилля при натягу геоґратки. Це важливо для збереження проєктного положення геоґратки: при можливому впливі технологічних навантажень, що виникають при відсипанні та розрівнюванні вище розташованого шару, а також при сильних вітрових впливах потрібно виконати закріплення полотна анкерами.

1.7. Монтаж завершальних блоків (кришок)

1.7.1. Технологічні операції, перераховані в п.п. 1.3-1.6, повторюються поки підпірна стіна не досягнення проєктних відміток.

1.7.2. На завершальному етапі виконується монтаж кришок блоків лицювання SmallBlock із використанням будівельного клею чи цементного розчину для запобігання сповзання чи вандалізму. У блоки завершального ряду, перед монтажем кришок, установка штифтів не виконується.

1.8 Завершення будівництва та відновлення ландшафту

1.8.1 Блоки лицювання SmallBlock  в місцях контакту та сполучення з іншими бетонними спорудами (опори мостив, шляхопроводів і т.д.) повинні щільно прилягати до поверхонь цих бетонних споруд.

1.8.2 Цільове використання армоґрунтових конструкцій SmallBlock: відновлення прилеглих до них територій та необхідність проведення комплексу природоохоронних та інженерно-технічних заходів, спрямованих на їхнє подальше використання – визначається проєктом об’єкту.

2. Додаткові візуалізації: підпірні стіни SmallBlock

Сподіваємося, що ця інформація про підпірні стіни була Вам корисною! Читайте також статті про інші підпірні стіни нашого виробництва: «Що таке система FreeBlock?» та «Що таке система MaxiBlock?».