Новини

У ОДАБА обирали найкращі проекти академічного скверу: вертикальне озеленення, алея зірок і гамаки для відмінників

В Одеській державній академії будівництва та архітектури пройшов конкурс на кращий проект благоустрою території вузу. Своє бачення редизайну соціального простору представили десять майбутніх архітекторів – студентів останнього курсу.

«Академія в усі часи залучає студентів до проектування і будівництва своїх корпусів, – розповів ректор ОДАБА Анатолій Ковров. – Це створює для студентів той трамплін, який дозволяє їм стати професіоналами. Коли вони вирішують конкретні завдання для самих себе, своїх друзів-одногрупників, це дає додаткову мотивацію і розкриває їх творчий потенціал».

У свою чергу, директор архітектурно-художнього інституту Валерій Уренєв підкреслив, що проблема благоустрою території постала давно і зрушила з мертвої точки лише після оновлення керівництва.

«Багато років була мрія оновити наш сквер. Територія, на жаль, покинута, не виконує свої функції, – розповів Уренєв. – Нарешті з приходом нового ректора ця справа зрушила з мертвої точки ».

Перед студентами поставили завдання істотно змінити всі п’ять скверів, розташованих на території вузу, з урахуванням їх функціонального призначення. Головний сквер повинен стати презентаційним, територія перед архітектурним інститутом є свого роду виставкою сучасної архітектурної думки, сквер перед їдальнею – місцем відпочинку молоді.

Майбутні архітектори постаралися на славу і змінили місцевість, де звикли проводити час між парами, в сучасні суспільні простори. В рамках роботи були вирішені проблеми з освітленням, хаотичною торгівлею перед входом до вузу, запропоновані варіанти додаткового озеленення території та появи низки арт-об’єктів, на зразок пам’ятника комети і Алеї архітектурних зірок.

«Я був вражений впевненістю молоді, тим, як вони відстоювали своє бачення, – розповів« Думській» завідувач кафедрою основ архітектури і архітектурного проектування в Київському національному університеті будівництва і архітектури Олег Слєпцов. – У багатьох роботах присутнє творче зерно, яке можна буде далі розвивати. Це прекрасний приклад співпраці студентів і педагогів для своєї альма-матер».

Олег Еллі – засновник селища Зелений Мис, на базі якого не так давно відкрився філіал кафедри ОДАБА, підкреслив, що готовий працювати з усіма учасниками конкурсу.

«Я із задоволенням був присутній на конкурсі. Тут немає аутсайдерів. Я б працював з усіма, – розповів Еллі. – Архітектура – не тільки будівництво будівель, це проектування ландшафтів, парків, громадських територій, середовища, в якому ми живемо. Сьогодні ті, хто працюють над ландшафтним дизайном, заробляють такі ж великі гроші, як ті, хто будує будівлі. Це спеціальність майбутнього».

За підсумками першого етапу компетентне журі з викладачів і членів наглядової ради ОДАБА обрало три найкращі проекти. Студенти-переможці об’єднають зусилля і під керівництвом відомих архітекторів створять остаточну, економічно реалізовану концепцію. У вузі обіцяють, що оновлений сквер стане справжньою окрасою міста.

«Це вже грамотні архітектори першого рівня, які можуть вирішувати конкретні завдання, – упевнений ректор Анатолій Ковров. – У проектах є золоті зерна, які можна вже реалізовувати. Є, звичайно, і юнацький максималізм, але це тому, що вони поки не думають про економіку. Ми поставимо більш реальну задачу, яку ми зможемо втілити».